Dit riskeer je als je als verpleegkundige je beroepsgeheim schendt

Als verpleegkundige heb je een beroepsgeheim net zoals geneesheren en advocaten. Maar wat riskeer je precies als je te loslippig bent en toch je beroepsgeheim schendt?

Als verpleegkundige kom je heel wat te weten over de patiënten die je verzorgt, bijvoorbeeld over hun medische toestand. Het is dan ook belangrijk je strikt te houden aan je beroepsgeheim. Doe je dat niet, dan kan je dat duur te staan komen.

Waarom een beroepsgeheim?

Het beroepsgeheim waaraan ook verpleegkundigen gebonden zijn, betekent dat wie kennis heeft van medische gegevens van een patiënt die niet mag bekendmaken. Dat beroepsgeheim geldt ook nog als de vertrouwensrelatie met de patiënt beëindigd is of als je arbeidsovereenkomst afgelopen is.

Dat beroepsgeheim werd opgenomen in de strafwet. Bovendien is een beroepsgeheim terug te vinden in de deontologische code voor verpleegkundigen in België. Iemand die een beroep doet op een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg moet er nu eenmaal op kunnen vertrouwen dat het beroepsgeheim door deze persoon in principe ook wordt gerespecteerd.

Ontslag (om een dringende reden)?

Ben je werknemer en hou je je niet aan je beroepsgeheim, dan riskeer je dat je werkgever je ontslaat. In sommige gevallen kan je zelfs worden ontslagen om een dringende reden. In het arbeidsreglement van het bedrijf waar je werkt kan zelfs een bepaling staan dat een schending van het beroepsgeheim moet worden aanzien als zo’n dringende reden voor een ontslag.

Als je werkgever je ontslaat om een dringende reden zal hij wel moeten kunnen bewijzen dat je je beroepsgeheim schond. In de praktijk durft het schoentje voor de werkgever daar wel eens te wringen. In de praktijk zou je werkgever bijvoorbeeld een beroep kunnen doen op getuigenverklaringen (van patiënten, collega’s, enzovoort) of op een bekentenis van jou.

Strafsancties

Bij een schending van je beroepsgeheim riskeer je ook strafrechtelijk te worden gesanctioneerd. De benadeelde patiënt zou in dat geval van jou ook een schadevergoeding kunnen vragen.

Jan Roodhooft, advocaat