Te laat op het werk door de sneeuw? Wat met je loon?

Het winterweer van de laatste dagen zorgt er misschien wel voor dat je niet tijdig op het werk geraakt. Moet je werkgever je dan betalen voor de uren die op die manier ‘verloren’ gingen? Wat zijn precies je rechten?

Stel: door het winterweer startte je wagen niet of je was heel wat langer onderweg naar het werk dan gebruikelijk. Gevolg was dat je met enkele uren vertraging toekwam op je werkplek. Wat gebeurt er dan met je loon?

De algemene regel

Als werknemer heb je in bepaalde gevallen recht op een zogenaamd gewaarborgd dagloon. Dat is meer bepaald het geval als je je normaal naar het werk begaf maar met vertraging of niet op de plaats van het werk aankomt, op voorwaarde dat die vertraging of die afwezigheid te wijten is aan een oorzaak die overkomen is op de weg naar het werk en die onafhankelijk is van je wil.

Ben je te laat op het werk door een oorzaak die je wel kon voorzien, dan geldt de bovenstaande regel niet. Je kan dan geen betaling vragen voor de uren dat je te laat toekomt.

En bij winterweer?

Kom je te laat op het werk wegens het winterweer dan geldt dezelfde regel. Nu het winterweer dit weekend al begon (en je dus de toestand van de weg kende) moet je alleszins het nodige doen om daarmee rekening te houden en tijdig (en/of met een ander vervoermiddel) naar het werk te gaan. Doe je dat niet en heb je vertraging dan kan je geen gewaarborgd dagloon vragen.

Iets anders is het als je wel de nodige voorzorgen nam maar je alsnog te laat toekomt op het werk door een onvoorziene gebeurtenis. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat bepaalde treinen door het winterweer niet rijden of vertraging hebben, dat je in de file komt te staan door een zwaar ongeval dat op de weg naar het werk plaatshad, enzovoort. In dat geval moet je werkgever je niet betalen voor de uren dat je te laat bent.

Andere oplossingen

Je zou dan natuurlijk met je werkgever een alternatieve oplossing kunnen uitwerken waarbij je bijvoorbeeld vakantie neemt voor de uren dat je te laat bent of waarbij je die uren bijvoorbeeld later alsnog op een ander moment inhaalt.

Jan Roodhooft, advocaat