Zo laat je aan je toekomstige baas zien dat je een hoog AQ hebt (neen, dit is geen typefout)

De wereld draait op volle toeren: technologische innovaties, economische instabiliteit en systemische veranderingen. Jouw toekomstige baas is dan ook op zoek naar iemand die zich makkelijk kan aanpassen ten aanzien van al die omwentelingen. Iemand met een hoog AQ dus. AQ ? Jazeker, lees gerust even verder.

De huidige arbeidsmarkt is in volle beweging. Er is de war for talent, de onstabiele situatie in Oekraïne, maar ook de technologische en systemische evoluties die daarbovenop komen. Een van de grootste troeven die je op zoek naar je droomjob dan ook in de strijd kan gooien is: aanpassingsvermogen. Jouw AQ dus oftewel adaptability quotient. Dat is het vermogen om je snel aan te passen aan de veranderingen die zich om je heen voordoen. Naast IQ (intelligentiequotiënt) en EQ (emotioneel intelligentie quotiënt) is AQ voortaan minstens even belangrijk.

Verander je mindset

Een eerste stap om je AQ te ontwikkelen is door je mindset om te gooien. Door te accepteren dat verandering een essentieel onderdeel is van jouw professionele leven. En dat je die verandering moet omarmen. Om succesvol te zijn op dat vlak is het cruciaal dat je feedback vraagt/krijgt van jouw collega’s. Om hun visie te kennen. Zo kan je naar veranderingen toewerken waar jij je goed bij voelt, maar waar ook je collega’s zich kunnen in vinden. Hou er met andere woorden rekening mee dat je tegenstand kan ondervinden wanneer je dingen wil veranderen. Kom tot een consensus en focus op het resultaat.

Neem de dingen in handen

Een tweede belangrijke eigenschap voor een hoog AQ is dat je de dingen ook effectief in handen neemt. Dat betekent dat verandering je helemaal niet afschrikt, maar ook dat je de uitdagingen en mislukkingen die je ontmoet op het veranderingspad niet uit de weg gaat. Je focus moet daarbij liggen op je eindbestemming, het resultaat. Wanneer een rekruteerder tijdens een sollicitatiegesprek polst naar je AQ, dan zal hij/zij dat doorgaans doen met wat als ?-vragen. Die laten toe om in te schatten hoe creatief je kan omgaan met onvoorziene situaties en op welke manier je daarvoor oplossingen bedenkt.

Nieuwe troef

Feit is ook dat mensen met een hoog AQ doorgaans stressbestendiger zijn. Veranderingen vormen voor hen immers geen probleem. Ze zien die veranderingen als een uitdaging waar ze hun tanden maar al te graag in zetten. Veranderingen staan voor hen synoniem met opportuniteiten. En dat is spek naar de bek van je baas of het bedrijf waar je aan de slag bent. Jouw nieuwe troef dus ? AQ.

Pascal Dewulf