Hoe je ook zonder werkervaring snel de carrièreladder op kan

29/07/2016

Heb je geen werkervaring of ben je laaggeschoold, maar toch ambitieus en wil je carrière maken? Prima, met de volgende tips kom je al een heel eind.

Wie heeft ooit bedacht dat om carrière te maken je steevast overladen moet zijn met diploma's? Klinkklare nonsens. Sterker nog: vandaag is dat soort ideeën compleet achterhaald. Wat je in je mars hebt, wordt vandaag dan ook niet langer bepaald door je cv, maar wel door wie je bent en hoe hard je bereid bent om voor je professionele objectieven te vechten.

Ideale wereld

Heb je geen karrenvracht diploma's, maar wil je toch hogerop? Laat dan iedere dag zien wat je in mars hebt. Wees een doorwinterde professional en toon dat met veel trots. Wees ook niet te beschroomd om met je baas aan tafel te gaan zitten en hem of haar diets te maken wat jouw professionele ambities zijn op korte en lange termijn. Dat laatste is cruciaal. Wanneer je ambitieus bent, maar aan niemand communiceert dat je vooruit/hogerop wil, kunnen andere mensen jou ook geen raad geven of jou bijstaan in je loopbaan. Ook jouw baas moet echter actief zijn steentje bijdragen. Te vaak gaat die er immers van uit dat alleen hooggeschoolde medewerkers de ambitie hebben om hogerop te willen.

Dromen najagen

Maar er is meer: jijzelf. Geloof in je eigen kunnen en wanneer je merkt dat je bij je huidige werkgever - ondanks dat je duidelijk hebt gecommuniceerd dat je vooruit wil - tegen een glazen plafond aanloopt, aarzel dan niet om elders je heil te zoeken. Laat je ondertussen bijstaan door een loopbaancoach, volg opleidingen waarmee je kan aantonen wat je in je mars hebt en zoek contact met professionals die bereid zijn om je verder te helpen. Laat je omringen door positieve mensen bij wie je weet dat je gehoor krijgt en die jou wel brengen waar jij dat wil. Vind met andere woorden de kracht om zelf je carrièrepad uit te stippelen en daar ook aan vast te houden. Werken is vandaag niet enkel meer je baas tevreden stellen, maar ook je persoonlijke dromen en objectieven najagen.

Glazen plafond

Wees ook niet beschroomd om het roer carrièregewijs eens helemaal om te gooien. Wanneer je merkt dat je niet meer vooruitkomt in je huidige job, ga dan misschien eens iets heel anders doen. Vaak zit het glazen plafond in je job er ook door het feit dat je niet het juiste werk doet of niet binnen het juiste team of juiste bedrijf aan de slag bent. Hou dan ook zeker rekening met die piste wanneer je vaststelt dat de dingen op professioneel vlak veel te traag gaan voor jou. Wees vindingrijk om wegen te vinden die jou naar je ideale carrière brengen. Wacht niet, en besef dat alleen jij het roer van je eigen professionele loopbaan in handen hebt.

Pascal Dewulf

Deel met anderen