15, 30 of 60 minuten: dit kan je allemaal doen in functie van je pauze

05/08/2019

Pauzes zijn goed voor je productiviteit. In functie van de duur van de werkonderbreking kan je heel wat dingen verrichten. Wij geven jou graag een aantal tips mee.

5-15 minuten

Een typische pauze om 11 uur of 16 uur. Een pauze om even de benen te strekken, een koffie of thee te drinken en een snelle babbel te maken met wat collega's. Misschien even een korte wandeling maken in de (tuin)patio van je bedrijf. Ook een rondje op het terras op in de buitenlucht kan wonderen doen. Dat verfrist lichaam en geest. Of ga voor inactiviteit: nestel je even in de bedrijfssofa, geniet van een drankje en dagdroom erop los. Je kan er donder op zeggen dat je er een aantal verfrissende ideeën zullen te binnen schieten.

30 minuten

Maak even een stevige wandeling want zitten is het nieuwe roken. Bewegen houdt je lichaam fit en je gewrichten flexibel. Ruim misschien ook even de spullen op je werkplek op. Het spreekwoord zegt immers: een opgeruimd huis (en bij uitbreiding je werkplek) is een opgeruimd hoofd. Je kan de dagdagelijkse zakelijke problemen niet oplossen wanneer je eigen wereld een puinhoop is.

60 minuten

Een uur pauze is vandaag de dag al pure luxe. Dan heb je uiteraard geen excuus meer om op je werkplek te blijven. Ga even naar buiten en lunch op een gezellige terrasje met een vriend(in) en/of collega. Versterking van je werkrelaties is goed voor je carrière en ontspannen met vrienden en familie vermindert stress. Daarnaast geeft het weer de broodnodige energie aan je hersenen. Wil je rust, maak dan in je eentje een wandeling als het kan in het groen. Zoek een gezellig terrasje uit en nestel je aan het beste tafeltje. Blader door een boek, magazine of je smartphone (hou echter alle zakelijke dingen ver weg) en geniet. Volgens een onderzoek van de University of Sussex kan het lezen van een roman meer stress verlichten dan naar muziek luisteren, een wandeling maken of een kopje thee drinken. Bedoeling is om je even helemaal los te maken van je werk in dat uur dat jouw werd toebedeeld.

Pascal Dewulf

Bron: MT.nl

Deel met anderen