Hoera, daar zijn de teambuildings weer!

Gezellig iets eten na de werkuren, een groot personeelsfeest of enkele dagen samen weg: door het verplichte thuiswerk was het de afgelopen jaren amper mogelijk. Maar die schade halen werkgevers in. 1 op de 3 werkgevers zet trouwens expliciet in op teambuildings om werkgeluk te verhogen.

Gezellig samenzijn

Sinds de coronamaatregelen zijn opgeheven, staan werkgevers te popelen om events te organiseren. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis. Maar liefst 94,2% van de bevraagde werkgevers geeft aan opnieuw volop fysieke events of bedrijfsfeestjes te organiseren.

Inhoudelijke zaken bespreken

Volgens Bernd Carette, senior manager Liantis Consult, is het niet verrassend dat teambuildings weer volop opgestart worden: “Teambuildings zijn een efficiënte manier om de onderlinge cohesie in de teams, maar ook de connectie met het bedrijf te versterken of nieuw leven in te blazen. Maar als je wil dat het niet bij eenmalige beloningen blijft en je echt aan je team wil werken, is het belangrijk om tijdens deze momenten ook inhoudelijke zaken te bespreken. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsdoelstellingen, eventuele obstakels en de manier van werken.”

Teambuildings om werkgeluk te verhogen

In tijden van war for talent willen heel wat bedrijven aantonen dat ze inzitten met het welzijn van hun medewerkers. Teambuildings horen hier ook bij. Denk maar aan de vele foto’s van teambuildings die we zien passeren op sociale media en zeker ook op LinkedIn. 33,7% van de werkgevers geeft aan dat ze expliciet inzetten op teambuildings om het werkgeluk te verhogen. “Teambuildings zijn dankbare zaken om mee naar buiten te komen als werkgever. Een sfeerfoto op sociale media zegt zoveel meer over je bedrijfscultuur dan een uitgeschreven tekst. Dat kan bijdragen tot het aantrekken van nieuw talent dat op zoek is naar een werkplek waar er aandacht en waardering is voor het belonen van mensen die dag in dag uit hard werken”, verklaart Bernd Carette.

Structureel inzetten op welzijn

“Wie wil inzetten op welzijn, doet dat ook het best structureel. Een groot personeelsfeest kan wel de kers op de taart zijn natuurlijk, maar je moet ook doorheen het jaar inzetten op preventie en welzijn. Denk maar aan omkadering rond psychosociaal welzijn, burn-outpreventie, ergonomie…” adviseert expert Bernd Carette. Bijna 30% van de werkgevers geeft ook aan hier meer aandacht voor te hebben.

Mieke Vercruijsse