Techniekschuur maakt jong en oud warm voor techniek

Jong en oud laten kennismaken met techniek en vooral leren gebruik te maken van de machines in het atelier: dat is het uitgangspunt van de Techniekschuur in het Vlaams-Brabantse Lennik. Een lovenswaardig initiatief van Ronald Van Ham.

Ronald is al van kleins af gefascineerd door techniek én graag met zijn handen bezig: “Mijn vader had een boerderij als hobby en gaf les elektriciteit en mechanica. Als er een machine stuk ging op de boerderij, dan stak hij zelf de handen uit de mouwen in zijn klein atelier. Nog voor wij konden stappen, keken wij mee naar wat hij deed. Er stond letterlijk een park voor ons in zijn werkplaats. Toen mijn broers en ik groter waren, mochten we zelf auto’s afbreken en weer in elkaar steken.”

Machinebouwer

Na zijn studies burgerlijk ingenieur aan de VUB, kon hij er aan de slag als professor. “Ik hield me al vrij snel bezig met kinderen in een Fablab en toen ik nog maar 10% meer als professor aan de slag was, begon ik hier mijn eigen zaak als machinebouwer”, vertelt hij. In zijn eigen atelier bouwt hij prototypes van machines. “Op vraag van de school van mijn kinderen, mochten de klasgenootjes eens een kijkje komen nemen in mijn atelier. Het was leuk om te zien dat de hele klas geïnteresseerd was”, gaat hij verder. Meisjes springen er vaak uit als het om techniek gaat: “Voor meisjes is het typisch dat ze eerst luisteren en dan pas uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de uitvoering ook vaak beter is.”

Team Scheire

Op een goede dag werd Ronald gecontacteerd door de makers van het programma Team Scheire op Eén. “Ik kwam aan bod in het programma als maker en liep er mensen tegen het lijf die hun atelier openzetten voor iedereen. Dat leek me een fantastisch idee”, legt Ronald uit. Sinds eind 2018 is de Techniekschuur één avond per week open voor alle enthousiastelingen die de machines willen gebruiken en elkaar helpen met allerhande technische projecten. Er hangt een gezellig sfeertje en je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel eens binnen gesleurd in het atelier: een spelconsole uit een lunapark, een auto, scootertjes, gsm’s, enzovoort. “We hebben hier allerhande machines, zoals de standaardmachines voor metaalbewerking, maar ook de typisch computergestuurde machines zoals 3D-printers, lasersnijmachine, CNC-frees, daarnaast ook elektronicamateriaal en uiteraard het gewone handmateriaal. We hebben zelfs een smeerkelder voor auto’s”, voegt hij er nog aan toe.

Alternatief voor vaders ‘werkkot’

Naast de open dinsdagen organiseert Ronald samen met zijn vrouw en een aantal enthousiaste vrijwilligers ook workshops voor kinderen en volwassenen en techniekkampen. “Als je mensen en vooral de juiste mensen naar technische studies en jobs wilt krijgen, moet je tonen wat er bestaat en moet je mensen ook de kans geven om uit te proberen. Hoe sneller ze de waaier aan technieken kennen, hoe beter de studiekeuze zal gebeuren en hoe meer studenten zullen slagen. Vroeger hadden zo goed als alle vaders een ‘werkkot’ of sleutelden ze aan wagens. Nu is dat niet meer zo en kinderen worden op jonge leeftijd minder met techniek geconfronteerd. Velen zijn er goed in, maar weten het gewoon niet. Met de Techniekschuur willen we een alternatief ‘werkkot’ bieden”, besluit hij.

Mieke Vercruijsse/foto Luc Gordts