10 jeukwoorden op de werkplek (waarvan je het steevast op je heupen krijgt)

Ken je ze? Die woorden die via de bedrijfscultuur zijn doorgesijpeld tot op de werkvloer en je steevast een jeukend gevoel geven? Wij maakten een selectie van het meest kittelend werkplekjargon.

Doorpakken

Meestal bedoeld als een verbale zweepslag. Een bepaalde taak is mogelijk te lang op zijn beloop gelaten. Daardoor wordt besloten om die taak nu maar eens ‘door te pakken’. Lees: definitief aan te pakken tot ze is opgelost of afgehandeld.

Stavaza

Afkorting van ‘stand van zaken’. “Geef je me even een stavaza?” Duh!

Afkloppen

Definitief beslissen over een taak, projectmijlpaal over andere to do’s. “Is hier al een beslissing over gemaakt? Neen, dat wordt pas volgende week afgeklopt.”

Opschalen

De omvang van een activiteit uitbreiden of vergroten. Kortom, we gaan onze bedrijfsactiviteit opschalen. In de praktijk: meer verkopen realiseren, meer medewerkers in dienst nemen, de productie opvoeren…

Aanjagen

In het kort: actief achter iets aan gaan. “De verkoopcijfers lopen niet zo lekker dit kwartaal. Ik zal de salesmanagers even aanjagen.” Tja, als medewerker kan je dan niet anders dan je een beetje als opgejaagd wild voelen.

Schakelen

Beetje een metafoor om in een hogere versnelling te gaan rond een bepaalde taak. “We moeten snel schakelen want die presentatie is al voor overmorgen. Wie doet wat?”

Bila

Afkorting van bilateraal. In gewone mensentaal: een face-to-facegesprek. “Kunnen we morgen even een bila’tje inplannen?”

Opgooien

Er doet zich een probleem voor en dat moet worden aangepakt. In een teammeeting kan je dat probleem dan ‘opgooien’. De term gaat eigenlijk hand in hand met ‘afkloppen’ (zie hierboven). Iets moet uiteraard eerst ‘opgegooid’ worden alvorens het kan worden ‘afgeklopt’.

Infietsen

Je hebt zopas een lijvige presentatie gemaakt, maar je collega wil er wel nog graag een aantal extra cijfers bij. “Kan je die cijfers nog even in de presentatie fietsen?”

Heads-up

“Kan je me nog even een heads-up geven wanneer je dat rapport doorstuurt naar het team?” Met andere woorden: de vragende partij wil op de hoogte worden gehouden. Wordt vaak gebruikt door micromanagers of controlefreaks op de werkplek.

Pascal Dewulf