7 redenen waarom je koffie moet drinken op het werk

Een bakje troost om je dag te beginnen op kantoor, wie zegt daar ‘neen’ tegen? Er zijn echter nog heel wat meer voordelen aan koffie drinken op kantoor. Dit is waarom.

Koffie verbetert de capaciteit van je geheugenfuncties

Onderzoek aan de Johns Hopkins University in Baltimore (VS) toonde aan dat proefpersonen die cafeïne kregen toegediend (200 mg op dagbasis om precies te zijn) tijdens geheugentesten opmerkelijk beter presteerden dan proefpersonen die geen cafeïne kregen toegediend. Ook het productiviteitsniveau zou erdoor verhogen.

Koffie zorgt voor een aangename sfeer

Weinigen blijven onberoerd wanneer de ruimte zich vult met de geur van vers gezette koffie. Op de werkplek is dat niet anders. Het creëert gezelligheid en versterkt de teamspirit. Aan het begin van de dag nog even wat dingen doorspreken met jouw collega’s onder het genot van een kopje koffie: alleen al het idee geeft een lekker gevoel.

Koffie (met mate) maakt je gezonder

Het vakblad Annals of Internal Medicine publiceerde twee grootschalige studies over koffieconsumptie: eentje bij ruim 450.000 Europeanen en eentje bij zowat 185.000 niet-blanke Amerikanen. De onderzoekers vonden dat het risico op de 10 meest frequente doodsoorzaken verminderde met stijgende koffieconsumptie, zowel bij rokers als bij niet-rokers en ex-rokers. De onderzoekers becijferden dat het risico op vroegtijdig overlijden zou verminderen met zowat 12% en dit vanaf 4 koppen per dag. Het gunstige effect geldt zowel voor gewone koffie als voor gedecafeïneerde koffie.

Koffie doet je bewegen:

Even een korte wandeling tot aan de koffiemachine en weer terug. Alles is goed om ervoor te zorgen dat je niet acht uur op je stoel blijft zitten. Maar cafeïne doet je nog meer bewegen. Het heeft immers de eigenschap om je spijsvertering te activeren. Ideaal wanneer je voor langere periodes aan je stoel bent gekluisterd omdat dit je stofwisseling niet onmiddellijk aan de gang zet.

Koffie laat jou even resetten

Het feit dat je even weg bent van je werkplek zorgt ervoor dat je je hoofd even kan resetten. Zo kan je weg van jouw bureau ook weer even op een frisse manier nadenken over problemen waarmee je tijdens je werkdag wordt geconfronteerd.

Koffie versterkt de band met jouw collega’s

Een collega die je even komt vragen of je een kopje koffie wil? Dat geeft altijd een goed gevoel. Wanneer jij hetzelfde doet voor jouw collega’s, dan doet hen dat uiteraard evenveel plezier. Het schept een band die het dagdagelijkse overstijgt. Door een bakje troost te voorzien, geef je aan dat je echt om je collega’s geeft.

Koffie maakt je blijer

Uit onderzoek blijkt dat koffiedrinkers minder kans hebben op een depressie. Niet alleen door de cafeïne, maar ook door de antioxidanten die in de koffie zitten. Tot slot is koffie, tja, gewoon lekker.

Pascal Dewulf