6 tips om meer durf te hebben tijdens een sollicitatiegesprek

Met knikkende knieën naar je volgende sollicitatiegesprek? Daar is eigenlijk geen reden voor. Met deze zes tips verschijn je bij een sollicitatiegesprek voortaan dan ook met de nodige bravoure.

Analyseer niet alles stuk

Jezelf op voorhand tientallen scenario’s inbeelden over het sollicitatiegesprek dat je gaat hebben, zorgt ervoor dat je uiteindelijk helemaal het noorden kwijtraakt. Zo ben je niet bepaald de beste versie van jezelf. Stop dus met ‘wat als’-scenario’s te bedenken. Als, als, als. Als katten konden vliegen, zaten er naar alle waarschijnlijkheid ook geen spreeuwen in de lucht. Maar katten kunnen niet vliegen. Wij zijn er althans nooit eentje tegengekomen. Maak daarom plaats in je hoofd voor spontaniteit en positiviteit. Je zal zien dat je jezelf gelijk een stuk meer ontspannen (en zelfzekerder) zal voelen.

Het is (maar) een job

Of je het nu gelooft of niet, je droomjob is een … job. Tuurlijk wil je die in de wacht slepen. Dat begrijpen we. Jij moet echter ook begrijpen dat jouw leven niet van die job afhangt. Het is en blijft een zakelijke overeenkomst tussen jou en een toekomstige baas. Haal je bakzeil, dan gaat het leven gewoon verder. En kom je misschien nog op een betere plek terecht.

Je bent niet de eerste en niet de laatste

Voel je jezelf best wel onzeker bij de start van een sollicitatiegesprek? Dan ben je niet de enige. Makkelijk een op de twee sollicitanten heeft al eens last van professionele plankenkoorts. Het is de kunst om die plankenkoorts om te zetten in een wervelend optreden. Dat doe je gewoon door jezelf te overtuigen dat jouw sollicitatie net zo goed (en hopelijk veel beter) is dan de man/vrouw die voor jou dan wel achter jou aan de beurt is.

Een voorbereid man/vrouw is er twee waard

Je huiswerk maken is essentieel. Dat betekent dat je alle nodige info inwint over het bedrijf waar je aan de slag wil gaan. Kan je het bedrijf verbinden met nieuws dat je recent hebt opgepikt ? (een nieuwe naam, een nieuw product …) Nog beter. Perfect om het ijs te breken aan het begin van het gesprek. Is de situatie ondertussen alweer veranderd en loop je eigenlijk achter het nieuws aan? Who cares? Je hebt een aanzet gedaan om het gesprek op gang te brengen. Dat betekent heel veel voor de rekruteerder. Bottom line: hoe meer je weet over het bedrijf, hoe zekerder je van je stuk zal zijn.

Je toekomstige baas is ook maar een mens

Bij een sollicitatiegesprek ontstaat haast altijd een soort van vreemde machtsverhouding. Althans in jouw hoofd. Jij lijkt steevast de vragende partij en jouw toekomstige baas steevast de eisende partij. Toch is dat niet zo. Jullie zijn allebei vragende partij. De persoon aan de overkant van de tafel heeft immers ook maar één doel: de meeste geschikte man/vrouw voor de job binnenhalen. Doet hij dat niet, dan slaat hij uiteindelijk een modderfiguur. Weet dus dat het niet enkel voor jou menens is, maar ook voor jouw toekomstige baas. Gedeelde stress is halve stress.

Soms win je, soms verlies je

Het leven is het leven. En jij maakt daar onlosmakelijk onderdeel van uit. Doorgaans loopt het zoals je wil, maar soms ook niet. Tijdens sollicitatiegesprekken is dat niet anders. Je kan nog zo hard je stinkende best doen, soms pakt de mayonaise niet. Dat betekent niet dat je geen geschikte kandidaat bent. Misschien heeft die andere persoon wel betere connecties (jawel, dat telt voor heel veel) zoals iemand die al in het bedrijf werkt. Sneu voor jou, goed voor hem/haar. Deal with it en blijf doorgaan op zoek naar die droomjob.

Pascal Dewulf