Solliciteren: zo hou je je zenuwen onder controle

Klamme handen, zitten wriemelen op je stoel: een sollicitatiegesprek zorgt niet zelden voor een behoorlijke dosis stress. Hoe hou je je zenuwen onder controle?

1. Het helpt enorm wanneer je beseft dat een sollicitatiegesprek geen kwestie is van leven of dood. Het gaat om een professionele samenwerking waarbij tijdens een sollicitatiegesprek beide partijen trachten hoogte te krijgen van elkaar.

2. Een sollicitatiegesprek is ook voor jou een startpunt. Zie het niet als een wedstrijd waarbij jij als winnaar over de streep moet komen maar wel als een middel om het bedrijf waar je aan de slag wil, beter te leren kennen.

3. Maak je ook niet te veel zorgen over die stressfactor: gezonde spanning hoort bij een sollicitatiegesprek. Je stapt in een nieuwe wereld binnen die voor jou onbekend is.

4. Zorg dat je voldoende informatie hebt over het bedrijf waar je aan de slag wil. Pluis de website uit, kijk of er recentelijk artikels zijn verschenen over het bedrijf of de persoon met wie je het interview hebt.

5. Voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je een antwoord klaar hebt op een aantal standaardvragen zoals: ‘Stel jezelf even voor’, ‘Waarom wil je hier werken ?’, ‘Waarom zouden wij jou moeten aanwerven ?’, ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten ?’, ‘Waar zie je jezelf professioneel over tien jaar ?’

6. Rijd al eens op voorhand naar het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek zal hebben. Neem even poolshoogte van de ligging. Kijk ook waar de parking is zodat je op de dag van het gesprek zelf geen stress hebt om je weg te vinden of om een plaatsje voor je wagen te scoren.

7. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan een uurtje vroeger de trein of bus dan dat je dat normaal zou doen. Zo bouw je wat extra tijd in om alles rustig aan te doen en heb je ruimte voor onvoorziene obstakels.

8. Dress to impress. Tracht de bedrijfscultuur en de daarbij horende dress code in te schatten en pas je aan.

9. Loop door je brief en cv een zoek die elementen waarbij je zelf vragen zou hebben. Gegarandeerd dat de rekruteerder ze ook heeft. Heb je grijze zones in je cv, zorg dan dat je daarvoor een pasklare uitleg hebt.

10. Zorg voor voldoende ontspanning en afleiding. Zit de avond voor het sollicitatiegesprek niet te tobben maar pik bijvoorbeeld een filmpje mee of ga even wat sporten. Vermijd braspartijen met alcohol en onvoldoende slaap.

11. Lees het functieprofiel van de job waarvoor je solliciteert nog eens goed door voor het sollicitatiegesprek. Zo ben je tijdens de sollicitatie een stuk zekerder van je stuk en kan je tijdens het gesprek ook inspelen op specifieke vaardigheden.

12. Let voor en tijdens het sollicitatiegesprek goed op je ademhaling Wanneer je erg zenuwachtig bent, adem je oppervlakkiger en sneller. Adem daarom regelmatig rustig en diep in en uit. Hierdoor breng je je lichaam gecontroleerd tot rust.

13. Zorg dat je altijd een kwartier of meer te vroeg bent op de afspraak opdat je in de lobby even kan acclimatiseren en de omgeving in je op kan nemen. Is er een automaat in de buurt, haal dan even een kopje koffie of thee. Kortom, maak het even gezellig.

14. Vergeet niet dat de persoon die jou interviewt het vaak even moeilijk heeft als jij. Hij of zij is immers verantwoordelijk om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen binnen het bedrijf.

15. De kans is reëel dat je na een sollicitatiegesprek plots een heel ander beeld hebt van een bedrijf en je je aan het eind van een sollicitatiegesprek zelfs afvraagt of je wel in dat bedrijf wil werken. Zie een sollicitatiegesprek dan ook als een verkenning zowel voor de rekruteerder als voor jezelf.

16. Blijf jezelf tijdens een sollicitatiegesprek, dat kost het minste energie. Doe je niet anders voor dan je bent. Dat kan je toch niet volhouden.

17. Wordt het niets tijdens een sollicitatiegesprek, ga daar dan professioneel mee om. Blijf correct naar de rekruteerder en wees kritisch voor jezelf. Vraag jezelf af wat beter of anders kan en kijk weer uit naar nieuwe kansen.

18. Oefening baart kunst: hoe meer je solliciteert hoe meer je je vaardigheden aanscherpt.

Pascal Dewulf